Зехтинът намалява риска от Алцхаймер . До този извод са стигнали учени от университета в Луизиана.
Амал Кадуми и неговият екип са установили, че тази болест се среща много рядко в средиземноморските страни.
"Обяснението на този факт идва от менюто на местните жители, в което има изобилие от зехтин екстра върджин, богат на мононенаситени мазнини", коментират американските учени.
В зехтина се съдържа противовъзпалителното съединение олеокантал, а като една от основните причини за развитието на болестта на Алцхаймер се сочи именно натрупването на бета-амилоиден протеин.
Олеоканталът, от своя страна, активира отделянето на два протеина и на ключови ензими, непозволяващи натрупване на протеина в мозъка, и съответно развитието на деменция.
Според учените най-голяма концентрация на олеокантал има в зехтина, който се произвежда в Месина, област Сицилия.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари