Начинът на живот определя в значителна степен рисковете от развитие на рак .
Около една трета от случаите на рак са непосредствено свързани с природата на хранителния режим .
Учените донякъде са разгадали по какъв начин е възможно да се борим с това коварно заболяване - разнообразна храна, обогатена с плодове и зеленчуци, вкупом със строгия контрол на калориите за отбягване на наднорменото тегло са най-простите и ефикасни
Не случайно Хипократ (460-377 пр. Хр.) е завещал: "Храната да бъде единственото ти лекарство." Предотвратяването на рака с хранителни средства представлява нетоксична терапия, която използва противораковите молекули в храната и поразява рака още в неговата заченка.
Понякога е твърде просто да се определят основните фитохимични съединения в даден хранителен продукт единствено като се съди по неговия цвят или аромат. Най-вече ярко оцветените плодове са основен източник на един клас молекули, наричани полифеноли. Други класове фитохимични съединения се отличават предимно с миризмата си - серният оттенък, свързван със стрития чесън или вареното зеле , се дължи на присъствието на сулфурирани съединения в тях, а по-приятният аромат на доста плодове се отдава на някои терпени.
Плодовете и зеленчуците е редно да се включват балансирано, но е необходимо да се огледат по-отблизо фитохимичните съединения, съдържащи се в тях, при условие,че искаме да съставим режим, допускащ да се намалят рисковете от рак.
По същите причини е бая наложително да се включват три продукта, които съдържат най-високи нива на противоракови съединения - зелен чай , соя и подправката куркума . В страните с най-слаба разпространеност на рака - азиатските страни, зеленият чай, соята и куркумата са в основата на хранителните им традиции.
Растенията не са единствено източник на витамини и минерали - те съдържат хиляди фитохимични съединения, които играят ключова роля в поддържането на добро здраве.
Фитохимичните съединения притежават мощна противоракова активност, насочена против самия процес на туморното разрастване. Хранене, основано на непрестанно приемане на продукти с високо съдържание на такива съединения, е най-доброто оръжие, с което днес разполагаме за предпазване от рака.
Плодовете и зеленчуците е редно да се включват балансирано, но е необходимо да се огледат по-отблизо фитохимичните съединения, съдържащи се в тях, при условие,че искаме да съставим режим, допускащ да се намалят рисковете от рак.
По същите причини е бая наложително да се включват три продукта, които съдържат най-високи нива на противоракови съединения - зелен чай , соя и подправката куркума . В страните с най-слаба разпространеност на рака - азиатските страни, зеленият чай, соята и куркумата са в основата на хранителните им традиции.
Растенията не са единствено източник на витамини и минерали - те съдържат хиляди фитохимични съединения, които играят ключова роля в поддържането на добро здраве.
Фитохимичните съединения притежават мощна противоракова активност, насочена против самия процес на туморното разрастване. Хранене, основано на непрестанно приемане на продукти с високо съдържание на такива съединения, е най-доброто оръжие, с което днес разполагаме за предпазване от рака.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари