Куркумата - противораковата подправка
Куркумата и нейната основна съставна част - куркуминът - притежават многобройни противоракови свойства и са вероятната причина за големите разлики в честотата на някои видове рак , регистрирани в Индия и в Северна Америка.
Въпреки слабата усвоимост на куркумина тя може да се усили с прибавка на пипер. Всекидневното добавяне на чаена лъжичка куркума към супите, дресинга за салата и в други ястия представлява един естествен и изгоден способ да се приемат достатъчни количества като предпазна мярка от развитието на рак.
Плодовете и зеленчуците е редно да се включват балансирано, но е необходимо да се огледат по-отблизо фитохимичните съединения, съдържащи се в тях, при условие,че искаме да съставим режим, допускащ да се намалят рисковете от рак.
По същите причини е бая наложително да се включват три продукта, които съдържат най-високи нива на противоракови съединения - зелен чай , соя и подправката куркума . В страните с най-слаба разпространеност на рака - азиатските страни, зеленият чай, соята и куркумата са в основата на хранителните им традиции.
Растенията не са единствено източник на витамини и минерали - те съдържат хиляди фитохимични съединения, които играят ключова роля в поддържането на добро здраве.
Фитохимичните съединения притежават мощна противоракова активност, насочена против самия процес на туморното разрастване. Хранене, основано на непрестанно приемане на продукти с високо съдържание на такива съединения, е най-доброто оръжие, с което днес разполагаме за предпазване от рака.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари