С какви храни да си помогнем при гадене
Първата стъпка към овладяването на повръщането е промяна в хранителния режим. В повечето случаи хората, които изпитват неприятното усещане за гадене си мислят, че ако опитат да хапнат нещо гаденето може да се засили. Но има храни, които облекчават гаденето.
Списъкът с храните намаляващи гаденето съдържа следните храни:
1.Ябълки – изяждането на една ябълка може да намали гаденето. Това се дължи на фибрите, които съдържа ябълката. Освен това в ябълката се съдържа пектин, който елиминира токсините натрупани в стомаха, които са причина за гаденето. Изяждането на повече от една ябълка на едно хранене може да влоши симптомите, поради чувството за тежест и поради по – затрудненото смилане на по – голямо количества храна.
2. Бисквити с високо съдържание на фибри. Тези храни водят до абсорбиране на киселините в стомаха. За да се предотврати сутрешното повръщане е препоръчително вечер да се приемат няколко преди заспиване.
3.Ядките също са подходящи при гадене. Те съдържат лесно усвоим протеин, който бързо възстановява липсата на енергия. Понякога именно недостатъчното съдържание на белтъци може да бъде причина за гадене.
4.Банани – те са препоръчителни, ако гаденето е придружено от диария. В този случай, освен гаденето има дехидратация и загуба на калий. С консумацията на банани ще се намали гаденето и ще се възстанови загубеният калий. Ако не сте в състояние да консумирате твърда храна може бананът да се използва за всички хранения до момента, в които сте в състояние да консумирате и други храни.
Освен храненето трябва да се обърне и голямо внимание на възстановяването на водното съдържание в организма. Препоръчва се консумация на повече от 3 литра вода за ден, освен това най – препоръчителни за този период за спортните напитки, които съдържат комбинация от минерали, които възстановяват водно – електролитния баланс в организма.
Препоръчителните билки, за намаляване на повръщането са: джинджифил, лайка и мента основно.
Джинджифилът много често се използва при лечението на гаденето. Но ако е много горещо джинджифилът трябва да се избягва поради допълнителното затопляне на организма дължащо се на джинджифила. Освен това джинджифила може да предизвика киселини в стомаха и да усили гаденето. Ако приемате антикоагуланти, не трябва да приемате джинджифил.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари