Изборът
За начало изберете правилното място, откъдето да я купите. Не купувайте плода от струпаните край пътя. Там те престояват дълго време и успяват да “погълнат” букет от вредни вещества от автомобилните газове. Попитайте продавача дали има разрешение за продажба и сертификат за качеството на продукцията си. Обърнете внимание на това как са складирани дините: те трябва да се намират под навес, на палети с минимална височина от 20 см.
Никога не искайте да ви направят разрез за проба: през него в динята попадат микроби и така лакомството може да се превърне в отрова.
Твърде гъстите и големи жълти ивици по кората може да ни подскажат за наличието на голямо количество нитрати . Но жълти (а не бели) петна отстрани, особено неголеми, са показател за зрялост. При почукване динята произвежда звук? Значи е добре узряла. Светли ивици и контрастиращи? Най-вероятно плодът ще бъде сладък.
Кората трябва да бъде блестяща, лесно да се надраска с нокът. Оптималният размер - среден. Твърде голям означава, че е “прехранен” с торове, а малките по размер сигурно са недоузрели.
Най-много нитрати се натрупват в динята близо до кората. Затова 2-3 см, в непосредствена близост до кората, е по-добре да не бъдат използвани за храна.
ОЩЕ ОТ Диети и хранене
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари