Гроздовите зърна са желана добавка към множество блюда: пресните - към салати и десерти, маринованите - към месо и дивеч. А с домашния гроздов оцет всяка заливка, всеки сос ще бъдат много по-вкусни (и полезни!).
Строен юноша с венец от лозови листа, с грозд в ръка - така са изобразили скулпторите в Древна Елада романтичния герой, покровителя на природата бог Дионис. Според преданието той обиколил цялата Земя, дарявайки на хората винени лози, които смятал за източник на здраве, ум, сила, радост от живота.
Трудно е да се намери по-красив и романтичен плод от гроздето. Колко поети и писатели са го възпели в творбите си! Но лириците ценят в гроздето само наситения цвят, нежния сок, изящната форма. Едва ли са мислели за забележителните свойства на този плод чудо: ефективно общоукрепващо средство, усилва обмяната на веществата, понижава киселинността на стомашния сок, съдържа витамини В1, В2, В6. Лекарите препоръчват грозде при обща слабост, при заболявания на черния дроб и стомаха . И най-важното: повече от две трети от всичкото събирано в света грозде се използва за производство на вино, а то, както се знае, ни е дадено за радост, в него е истината, то топли сърцата и весели душите ни... От гроздето обаче могат да се направят куп вкусни ястия, истински деликатеси. И сега, когато вече сте опитали първото прясно грозде, нека се заемем с неговото приготовление в кухнята.
Трудно е да се намери по-красив и романтичен плод от гроздето. Колко поети и писатели са го възпели в творбите си! Но лириците ценят в гроздето само наситения цвят, нежния сок, изящната форма. Едва ли са мислели за забележителните свойства на този плод чудо: ефективно общоукрепващо средство, усилва обмяната на веществата, понижава киселинността на стомашния сок, съдържа витамини В1, В2, В6. Лекарите препоръчват грозде при обща слабост, при заболявания на черния дроб и стомаха . И най-важното: повече от две трети от всичкото събирано в света грозде се използва за производство на вино, а то, както се знае, ни е дадено за радост, в него е истината, то топли сърцата и весели душите ни... От гроздето обаче могат да се направят куп вкусни ястия, истински деликатеси. И сега, когато вече сте опитали първото прясно грозде, нека се заемем с неговото приготовление в кухнята.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари