Мариновано грозде
Можем да мариноваме плода на цели гроздове или на отделни зърна. И в двата случая измиваме зърната много добре, изсушаваме ги, слагаме ги в подготвените буркани и ги заливаме с гореща марината. За нея наливаме в емайлирана тенджера вода, добавяме карамфил и канела, кипваме 8-10 минути, сипваме захар, отново довеждаме до кипене, снемаме от огъня и наливаме оцет. Затваряме бурканите и ги пастьоризираме (от 0,5 л - 15 минути, от 1 л - 20, от 3 л - 45 минути). Затваряме ги и ги охлаждаме.
За маринатата на 2 кг грозде (3-литров буркан) вземаме: 5 чаши вода, 500-600 г захар, половин чаша оцет (5%), 10 пъпки карамфил, малко канела.
Трудно е да се намери по-красив и романтичен плод от гроздето. Колко поети и писатели са го възпели в творбите си! Но лириците ценят в гроздето само наситения цвят, нежния сок, изящната форма. Едва ли са мислели за забележителните свойства на този плод чудо: ефективно общоукрепващо средство, усилва обмяната на веществата, понижава киселинността на стомашния сок, съдържа витамини В1, В2, В6. Лекарите препоръчват грозде при обща слабост, при заболявания на черния дроб и стомаха . И най-важното: повече от две трети от всичкото събирано в света грозде се използва за производство на вино, а то, както се знае, ни е дадено за радост, в него е истината, то топли сърцата и весели душите ни... От гроздето обаче могат да се направят куп вкусни ястия, истински деликатеси. И сега, когато вече сте опитали първото прясно грозде, нека се заемем с неговото приготовление в кухнята.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари