Салати
"Твоят специалитет"
Измиваме гроздовите зърна и ги изсушаваме, ябълките и крушите режем на кубчета, по същия начин нарязваме киви и вътрешната мека част на пъпеша. Разбъркваме всичко, наливаме ябълков сок, разпределяме в чаши за плодова салата и украсяваме с лист от мента. Преди да сервираме, държим десерта поне 2 часа в хладилника.
За 4 порции - 400-600 г грозде, малък пъпеш, чаша ябълков сок, по 2 ябълки, круши и киви.
По бразилски
Изчистените плодове манго, папайа и меката част на пъпеша нарязваме на кубчета, банана - на кръгчета, пресните смокини (или киви, сливи, дини) - на тънки резенчета. Разбъркваме с гроздовите зърна и слагаме сместа в половинката пъпеш, от която сме извадили меката част, поливаме със сок, изстискан от лимон и портокали.
За 4 порции - по един грозд бяло и черно грозде, по един плод манго, папайа и лимон, малък пъпеш, по 4 портокала и смокини или киви.
Трудно е да се намери по-красив и романтичен плод от гроздето. Колко поети и писатели са го възпели в творбите си! Но лириците ценят в гроздето само наситения цвят, нежния сок, изящната форма. Едва ли са мислели за забележителните свойства на този плод чудо: ефективно общоукрепващо средство, усилва обмяната на веществата, понижава киселинността на стомашния сок, съдържа витамини В1, В2, В6. Лекарите препоръчват грозде при обща слабост, при заболявания на черния дроб и стомаха . И най-важното: повече от две трети от всичкото събирано в света грозде се използва за производство на вино, а то, както се знае, ни е дадено за радост, в него е истината, то топли сърцата и весели душите ни... От гроздето обаче могат да се направят куп вкусни ястия, истински деликатеси. И сега, когато вече сте опитали първото прясно грозде, нека се заемем с неговото приготовление в кухнята.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари