Сладко
Бланшираме приготвените зърна във вряла вода 1 минута, след това ги потапяме в студена вода и бързо ги охлаждаме. Междувременно варим сироп, сипваме в него бланшираните плодове, сваляме сместа от огъня и я оставяме да престои 6 часа. После варим сладкото на три стъпки: два пъти по десет минути с отлежаване по 8 часа, след което добавяме лимонена киселина, ванилия и продължаваме да варим до готовност. В горещ вид насипваме сладкото в бурканчета, затваряме ги и ги охлаждаме, без да ги обръщаме. За по-продължително съхранение може да стерилизираме сладкото - по същия начин като желето.
На 1 кг плодове - 0,3 л вода, 1 кг захар; лимонена киселина и ванилия.
Трудно е да се намери по-красив и романтичен плод от гроздето. Колко поети и писатели са го възпели в творбите си! Но лириците ценят в гроздето само наситения цвят, нежния сок, изящната форма. Едва ли са мислели за забележителните свойства на този плод чудо: ефективно общоукрепващо средство, усилва обмяната на веществата, понижава киселинността на стомашния сок, съдържа витамини В1, В2, В6. Лекарите препоръчват грозде при обща слабост, при заболявания на черния дроб и стомаха . И най-важното: повече от две трети от всичкото събирано в света грозде се използва за производство на вино, а то, както се знае, ни е дадено за радост, в него е истината, то топли сърцата и весели душите ни... От гроздето обаче могат да се направят куп вкусни ястия, истински деликатеси. И сега, когато вече сте опитали първото прясно грозде, нека се заемем с неговото приготовление в кухнята.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари