Желе
Измиваме здрави, добре узрели, плътни зърна, слагаме ги в емайлирана тенджера, заливаме ги с вода и ги оставяме на слаб огън. 15 минути след кипването изливаме течността, филтрираме я, добавяме сока от вътрешната мека част на зърната, пак филтрираме и слагаме на огъня, докато течността намалее два пъти, като от време на време махаме пяната. На няколко пъти добавяме захар и оставяме да кипне, за да се разтвори тя напълно. Когато излято върху чинийка желе започне да се сгъстява бързо, приключваме варенето. Насипваме готовото желе в приготвените буркани, затваряме ги и ги стерилизираме (бурканите от 0,5 л - 8 минути, от 1 л - 12 минути). Температурата на водата в тенджерата трябва да се поддържа на 90 градуса, а нивото й - на 3 см под гърлата на бурканите. Охлаждаме бурканите, без да ги обръщаме.
На 1 кг грозде - 2 чаши вода; на 1 л сок - 700 г захар.
Трудно е да се намери по-красив и романтичен плод от гроздето. Колко поети и писатели са го възпели в творбите си! Но лириците ценят в гроздето само наситения цвят, нежния сок, изящната форма. Едва ли са мислели за забележителните свойства на този плод чудо: ефективно общоукрепващо средство, усилва обмяната на веществата, понижава киселинността на стомашния сок, съдържа витамини В1, В2, В6. Лекарите препоръчват грозде при обща слабост, при заболявания на черния дроб и стомаха . И най-важното: повече от две трети от всичкото събирано в света грозде се използва за производство на вино, а то, както се знае, ни е дадено за радост, в него е истината, то топли сърцата и весели душите ни... От гроздето обаче могат да се направят куп вкусни ястия, истински деликатеси. И сега, когато вече сте опитали първото прясно грозде, нека се заемем с неговото приготовление в кухнята.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари