Как да се предпазим от стомашно-чревни инфекции?
- Да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения.
- Да се измиват ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна.
- Да се спазва строго режимът на почистване и дезинфекция в обектите за производство и търговия с храни.
- Да се измиват обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид.
- Да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи.
- Да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия хранителните продукти, особено тези от животински произход - месо, мляко, яйца.
- Да не се допускат мухи и гризачи в домовете, като се замрежват прозорците, плътно се затварят съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците.
- Да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане.
- Да не се употребяват консерви с признаци на “бомбаж” и храни с изтекъл срок на трайност.
Кой ще отрече, че очакваме с нетърпение лятото? И го очакваме заради това, че е топло, че ни предстоят отпуски и че ще можем да разпуснем на море или на планина. Още в началото на сезона усещаме как леко ни полазва мързелът. Както твърдят специалистите, този летен мързел просто си е заложен у всеки от нас. Но това е здравословно за организма, защото самият той преценява, че има нужда от почивка, за да възстанови енергийния си баланс.
От друга страна обаче, се крият заплахите - има вируси, има физически и психически болести. Слънчевите лъчи са тези, които хем ни помагат, хем застрашават кожата или психиката ни. При по-чувствителните натури горещината може да предизвика депресия. Летните бури са предпоставка за появата на нервна възбуда. Със затопляне на времето обаче най-често се повишава рискът от възникване на чревни инфекции. Тези болести възникват след:
- Консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи.
- Контакт със здрави заразоносители.
- Пиене на вода от непроверени водоизточници. Това обикновено става по време на туризъм из места, които не познаваме, или при пътуване в друга държава.
- Консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, подложени на недостатъчна термична обработка. Тогава са налице т.нар. салмонелози.
- Консумация на бързо развалящи се храни, неправилно съхранявани извън хладилник, и на такива с изтекъл срок на трайност.
Консумация на неизмити добре плодове и зеленчуци.
ОЩЕ ОТ Кога да потърсим лекар
Свързани
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари