Бадемите са едни от най-ценните за здравето ядки, познати още от древни времена. Смята се, че произхождат от Западна Азия и Северна Африка.
Бадемите са отличен източник на мононенаситени и полиненаситени мазнини , белтъчини , калий , магнезий , калций , желязо и витамин Е .
Съвременните изследвания категорично посочват, че консумацията на бадеми е доста ефикасна превантивна мярка срещу развитието на сърдечно-съдови заболявания . Това е логично, тъй като бадемите имат и свойството да намаляват нивата на лошия холестерол .
Бадемите са и ефикасно средство срещу появата на злокачествени заболявания , особено – срещу рак на дебелото черво .
Бадемите са богат източник на протеини, въглехидрати, разтворими и неразтворими фибри, аминокиселини (аланин, аргинин, цистин, глицин, аспартат, тирозин), ненаситени мазнини и омега 6-мастни киселини, витамините А, Е, В1, В2, В6, В9, ниацин, биотин . Уникалните ядки съдържат още желязо, магнезий, молибден , фосфор , селен , цинк , калий, калций, мед и още много други полезни хранителни компоненти.
Най - добрата закуска е тази,в която присъстват бадемите!
Добавени към кисело мляко или към овесената ви каша, бадемите могат да дадат перфектен старт на деня. Те засищат и дават много енергия. Поради високото съдържание на фибри, бадемите имат благотворно действие и върху стомашно-чревния тракт , подобрявайки храносмилането .
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари