Лечение на язвена болест с народни средства
Алтернативното лечение на язвената болест може да се осъществи със следните методи:
спазване на подходящ хранителен режим;
билколечение;
намаляване на стреса.
По-долу изложените домашно приготвени „рецепти” за лечение на язвена болест са след едни от най-препоръчваните от натуропати.
Чай от лютив червен пипер . Благоприятното действие на лютата чушка се дължи на активната субстанция в тях известна по света като капсаицин. Тази активна субстанция подобрява храносмилателния процес и намалява подуването на стомаха след нахранване и чувството за тежест. Проучвания в Унгария, доказват, че консумацията на капсаицин намалява секрецията на солна киселина в стомаха и в същото време активира пристенните клетки на стомаха да продуцират простагландини с протективно действие. С прости думи, чушките действат като антиацид. Чаят се приготвя като една супена лъжица от чая се постави в топла вода. Този чай се пие 3 пъти дневно преди храна. Наистина тази домашна рецепта звучи неразумно. Първоначално употребяващите този чай съобщават, че първоначално се усещат болки при първоначалната му употреба, затова се препоръчва постепенното му увеличаване до достигане на препоръчаната доза. Има противоречиви мнения за това кога трябва да се приема чая - преди или след храна. Може да опитате и двата варианта и да прецените кой е подходящия за вас. Друг прилаган метод е: Ябълков оцет (2 супени лъжици) в 2 чаши вода с 1/4 ч. л. сода за хляб, три пъти на ден в началото. Може да се добави 500mg лют червен пипер в капсула 3 ден 500mg глутамин отново на капсули 3 пъти на ден.
Сок от зеле . Зелето съдържа аминокиселина, която има основна роле в предпазването и обновяването на лигавицата на стомаха. Освен това съдържа и млечна киселина, която има важно значение за поддържане на оптимална концентрация на полезните бактерии. Поради факта, че учените не могат да установят коя е конкретната субстанция, която има лечебно действие те приемат названието на този лечебен фактор като витамин U. Освен това зелето съдържа и витамин С, които е в намалени количества при боледуващи от стомашна язва.
Поради това, че зелето расте в близост до почвата то е естествено богато на полезни млечнокисели бактерии. Ето защо "закваски" при приготвянето на туршии не са необходими, за да ферментира зелето трябва да се добави само сол и вода. Изцеден сок от зеле да се приема по 50 милилитра 2 пъти дневно в продължение на 3 седмици. Има данни, че приемането на сока от зеле подобрява състоянието още на втория ден. Ако пиенето на сок от зеле не ви допада то консумацията зеле също може да окаже благотворно действие върху стомашната ви лигавица.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари