Болката в гърлото е изключително често срещан симптом, при това на много и различни състояния и заболявания. Причините за появата на такава болка могат да са най-разнообразни – свързани с натоварване на гласа, вдишване на студен или прекалено сух въздух, употреба на твърде горещи напитки, пушене.
Острите инфекции на дихателните пътища най-често започват не само със запушване на носа, но и с болки в гърлото.
Днешната фармация предлага изключително разнообразие от лекарства, продавани без рецепта, които да лекуват болното гърло. Но преди време, когато това не е било така, хората най-вече са се опитвали да облекчат състоянието си. А борбата снастинката е била най-вече чрез промени в начина на хранене.
Твърдата храна трябва да се избягва!
1. Продуктите с твърда консистенция са травмиращи за възпалената лигавица на гърлото. Затова е най-добре те да се изключат временно от диетата.
2. Най-добре е храната ни да се състои от разнообразни супи (топли, но не и горещи!), каши, мек хляб и варени зеленчуци. Народната медицина препоръчва използването на тиквата като средство срещу ангина. Тя може да се запече или свари, да се направи на сок, крем-супа. Съдържащите се в тиквата вещества облекчават болката и намаляват интензивността на възпалението.
3. Болното гърло и нискокалоричната диета са несъвместими. Наличието в храната на достатъчно мазнини оказва положителен ефект върху лигавицата и облекчава дишането. Мазнините съдържат витамини А и Е , а те са сред основните антиоксиданти, т.е. подпомагат оздравяването на възпалените места.
4. Лукът и чесънът съдържат големи количества природни антибактериални вещества и ефирни масла, което е от полза при възпалено гърло. Повечето останали подправки, най-вече тези с остър вкус, ще трябва временно да се откажем.
5. Много диетолози препоръчват при ангина да се ядат мед, цитрусови плодове, шоколад и орехи. С тях обаче трябва да се внимава – те наистина могат да помогнат, но могат и да провокират силна кашлица, особено при склонност към алергии. Затова е добре да се почне с по-малки количества и да се наблюдава как реагира организмът.
6. Храната трябва да е винаги топла. Излишно горещата, както и студената храна дразнят болното гърло, травмират го допълнително и лигавицата реагира на това с още болка.
7. Както и при почти всички останали заболявания от типа на грипа и настинките, се препоръчва пиенето на много течности. Не е нужно това да е винаги вода. Подходящи са и топлото мляко, чаят – особено от джинджифил,карамфил или мента, компотите.
ОЩЕ ОТ Здравна култура
актуално от седмицата
Домашна рецепта срещу шипове
Каквото и да опитвате срещу шиповете усещате, че болката не отминава? Предлагаме ви алтернатива на класическото лечение на т.нар. остеофити - една стара рецепта от...
коментари