Холестерол е дума, с която лекарите плашат едва ли не всеки втори човек, прехвърлил 30-те. Какво наистина представлява холестеролът и винаги ли е причина за безспокойство, ако съдържанието му в тялото ни се увеличи...
Холестеролът се съдържа в много живи организми. У човека той се изработва същевременно в различни органи – черен дроб, бъбреци, надбъбречни жлези и някои части от половата система.
Около 80% от холестерола в организма се изработва от самия него, останалите 20% се усвояват чрез храната. Понякога това съотношение се нарушава в едната или другата посока – определени фактори могат да ускорят изработването на холестерол или обратното.
Все пак не всичкия холестерол е вреден. Тъй като в чистия си вид не се усвоява от човешките тъкани, той съществува в тях под формата на съединения – липопротеини. Те от своя страна се делят на два вида – с висока и с ниска плътност ( добър холестерол и лош холестерол)
Липопротеините с ниска плътност (т.нар. лош или LDL холестерол) повишават опасността от стесняване и запушване на кръвоносните съдове и в крайна сметка – от инфаркт и инсулт .
Голямото количество протеини с висока плътност (или т.нар. добър или HDL холестерол) напротив – се счита, че са признак на добро здраве.
На количеството от двата вида липопротеини в организма влияят различни фактори, които е напълно във възможно за всеки да контролира и отстрани.
Основните причини за повишаване на холестерола и риска от здравето могат да бъдат сведени до 7:
Наднормено тегло
То е сериозен знак за наближаващи проблеми със здравето . Като правило при хората с излишни килограми нивото на добрия холестерол е по-ниско от нормата, а това на лошия – по-високо. За щастие, за да се справите с този проблем, не е нужно да вземате лекарства – достатъчно е да отслабнете.
Мазната храна
От всички фактори,които влияят на нивото на холестерол в кръвта, този е може би най-важният, така че ако наистина държите да предпазите сърцето си, следете какво ядете. Мазното месо, независимо дали свинско, телешко, съдържа прекалено много мономазнини. Същото важи и за млечните продукти с висока масленост. Ако на етикета на храната пише, че съдържа кокосово или палмово масло, по-добре си я спестете.
Малко движение
Отсъствието на физическа активност има върху организма същия ефект като напълняването – дори с фигурата ви всичко да е наред. Добрият холестерол спада, а лошият се покачва. Опасността от инфаркт и инсулт става по-близка. Ако не намирате време за басейна и фитнес залата, 30-минути разходка на ден, също е достатъчна.
Ако сте над 50-годишна възраст
След 20-тата година равнището на холестерол започва бавно, но постоянно да се покачва. И това не зависи от телосложението и начина на хранене. След достигане на 50 г. при мъжете нивото му се стабилизира около вече достигнатото. При жените холестеролът остава достатъчно нисък до менопаузата, когато рязко се покачва.
Имате генетична предразположеност
Ако сте от семейство, в което доста хора са страдали от сърдечно-съдови заболявания, това не е добра новина – този тип болести често се предават по наследство. Ако някой от родителите ви има повишен холестерол, добре е да следите редовно и своя.
Пушенето
Пушенето понижава нивото на добрия холестерол, което, в крайна сметка, има негативен ефект върху сърцето, а оттам и увеличаването на риска от инфаркт .
Заболявания на щитовидната жлеза
Повишеният холестерол може да бъде симптоми или следствие от някои заболявания. Например – диабет и хипотиреоза – нарушение във функцията на щитовидната жлеза. Признаци на хипотиреозата са лесната уморяемост, сънливостта, опадването на косата, запекът, подпухналото лице.(а)
коментари